עד לפני שנים לא רבות, הורגלנו לראות על גבי המסך דמויות המשתייכות לפריפריה או המייצגות קבוצות מיעוט כדמויות אבודות וסובלות, המחפשות את דרכן בעולם, מנסות להיחלץ מהגורל המר אליו נקלעו ולשרוד את המציאות היומיומית הקשה. עם פריצתו למסכים של ז'אנר הקולנוע החברתי השתנתה נקודת המבט! הקולנוע הייעודי-חברתי, באמצעות גל חדש של סרטים שנוצרו בחלקם הגדול בידי יוצרים מהפריפריה, שינה את הסיפור כולו. הוא הפך את תבנית הקורבן על פיה, הסיט את מרכז הכובד מהקורבנות והקשיים ויצר נרטיב חדש המכיל אלמנטים של הנאה וסצנות מסעירות ובועטות מתוך מציאות חיינו. באמצעות היוצרים, שרובם הגיע מהפריפריה, נחשפנו לרבדים נוספים בחצר האחורית של החברה הישראלית. הצופה מתוודע לסיפור חדש ושונה, המכיל הרבה שמחה, יופי וכאב, סיפור שהותיר הרחק מאחוריו סטריאוטיפים ומיתוסים ארוכי שנים. ההסתכלות על האחר הפכה להיות פלטפורמה להתבוננות עצמית, כשהקולנוע החברתי משמש כלי להעברת מסרים חברתיים, העולים תכופות לסדר היום החברתי-ציבורי. הקולנוע הייעודי-חברתי שאת דגלו נושאת "קרן גשר לקולנוע רב תרבותי", שם לנגד עיניו את המטרה להביא את הפריפריה למרכז המסך מתוך הבנה שמה שנמצא היום במיינסטרים יכול להיות הפריפריה של המחר ולהיפך.
מענק צדיק (החל משנת 2018)
קרן גשר לקולנוע רב תרבותי בשיתוף קרן צדיק השיקו מענק משותף ליוצרים ערבים אזרחי ישראל לפרויקטים המשלבים קולנוע ותרומה לקהילה.
מטרת המענק לעודד פרויקטים בתחום הקולנוע,המשלבים שיתוף של הקהילה בתהליך היצירה, זאת במטרה ליצור שינוי חברתי בקהילה ומתוך שאיפה לקדם שוויון הזדמנויות ושילוב האוכלוסייה הערבית במרקם התרבותי והחברתי בישראל.
בשנת 2018 ניתנו מענקים בסך כולל של 45,800 לפרויקטים הבאים:
האיש שחלם ספרים/ טוני קופטי ויניב ברמן, נמצא כעת בצילומים.
פרויקט כפר מנדא בנושא נזקי האלימות סביב הבחירות המקומיות/מוסטפא קדח ומואפאק עודה, נמצא בשלב פרה פרודקשיין
שימו לב - מועד נוסף לשנת 2020 נפתח - לפרטים נוספים
פרויקט שווים הוא מיזם רב שנתי ביוזמת קרן גשר לקולנוע רב תרבותי וקרן הברון דה הירש לקידום סרטים העוסקים בקהילת יוצאי אתיופיה בישראל. הפרויקט נולד מתוך שאיפה להביא למסך סיפורים ונקודות מבט מקוריות ואותנטיות מתוך הקהילה האתיופית בישראל, לקדם דיאלוג בין תרבותי ולעודד צדק ושינוי חברתי.
ארבעה תסריטים לסרטים קצרצרים, העוסקים בקהילה האתיופית מנקודות מבט שונות, זכו במענקי פיתוח והפקה ובליווי מקצועי. הזוכים במענק לשנת 2018 הם:
קוסמופוליטן / מורן נקר
ג'אנגה / אורטל מובוס וחגית טפגאו
המכנסיים של פושקין / לב ברודינסקי
שלמה/ יעקב ימסה
פרויקט 50-50 הינו סדרת הקרנות ממיטב סרטי קולנוע הנשים בישראל בכל הזמנים אשר יהיו מלוות בשיחות עם היוצרות, זוהי יוזמה משותפת של קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, קרן רבינוביץ לאמנויות, עמותת נשים בתמונה ומפעל הפיס.
שנת 2019 היא שנת החמישים. חמישים שנות עשייה קולנועית מפוארת של נשים בישראל שהחלה ב-1969 כשאלידע גרא ביימה את "לפני מחר" והביאה למסך את הגיבורה הקולנועית העברית הראשונה. רוח הזמן נושאת את קולן של הנשים. אחרי שנים שבהן היו סרטים של נשים מיעוט (סרט או שניים בשנה), כיום אנו עומדות על כמעט שליש מכלל הסרטים העלילתיים שנעשים בישראל. זאת חגיגה אמיתית של חמישים שנות עשייה, חמישים שנה שבהן בוראות במאיות בישראל גיבורות קולנועיות אמיצות, מצחיקות, עצובות, וחד פעמיות.
הסדרה כלולת שני מפגשים:
1.הקרנת סרט קאנוני באורך מלא ומפגש עם היוצרת הותיקה בנושא מסויים.
2.הקרנת 2 סרטים קצרים של יוצרות צעירות אשר יתנו נקודת מבט עכשווית על אותו הנושא.
מיזם מיוחד לפיתוח סרטים קצרים לתסריטאים עם מוגבלות או לצוותים המשלבים יוצרים עם מוגבלות בשיתוף של קשר גשר לקולנוע רב תרבותי, איגוד התסריטאים, ופסטיבל יוצרים מציאות. יוצרי הפרויקטים הנבחרים קיבלו מענקי פיתוח בסך 10,000 ₪ לכתיבת סרט קצר וליווי מקצועי לכתיבה. חונכי הפרויקט: טל מילר, גיא עפרן ואיתן ענר
הזוכים בפרויקט הוכרזו באירוע שהתקיים בפסטיבל יוצרים מציאות בסוף מאי :2018
מי בא לאבא/ עמית נגלר
עובדת לא זרה/ רונה סופר
סתמי / נועה אהרוני
הרזידנסי לכתיבה משותפת של סדרות דרמה בין ישראל לצרפת, הוא יוזמה משותפת של קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, ה- CNC(Centre National du Cinéma et de l'Image animée) בצרפת, פסטיבל Series Mania צרפת, איגוד התסריטאים הישראלי, איגוד המפיקים הישראלי ושגרירות צרפת בישראל.
הרזידנסי נוצר על מנת ליזום שיתוף פעולה פורה בין תסריטאים משתי המדינות ולעודד פיתוח סדרות דרמה איכותיות לקהל צופים בינלאומי. יעדי המיזם הם לקדם יצירה של סדרות דרמה משותפות, המשקפות מגוון נקודות מבט על אינטראקציות בין תרבותיות, לעודד שיתופי פעולה בין יוצרי קולנוע וטלוויזיה מישראל ומצרפת ולהרחיב ערוצי פעולה חדשים ליצירה, להפקה ולגיוס ערוצי שידור ומקורות מימון.
קרן גשר רואה חשיבות עצומה בפתיחת השוק הבין לאומי בתחום סדרות הדרמה ליוצרים ישראלים, אשר היום, יותר מתמיד, יש להם מה להציע לשוק הבינ"ל. הפערים בין הקולנוע למסך הגדול לבין דרמות לטלוויזיה הולכים ומצטמצמים, ויוצרי קולנוע בארץ, כמו גם בעולם, מדלגים בין שני הז'אנרים, עת יותר ויותר סדרות דרמה מקבלות אופי קולנועי.
עד חמישה פרויקטים ייבחרו לקחת חלק ברזידנסי, כאשר כל פרויקט ייכתב על ידי צוות שיורכב על ידי לפחות שני תסריטאים, אחד מישראל ואחד מצרפת. עשרת התסריטאים שייבחרו ישתתפו בשתי סדנאות כתיבה ופיתוח אינטנסיביות, האחת בישראל והשנייה בצרפת. לכותבים יינתן פרק זמן של כארבעה חודשים לכתוב יחד את ה"בייבל" של הסדרה, כאשר במהלך התקופה כולה הם ילוו על ידי שני מנטורים מומחים מתחום כתיבת סדרות הדרמה. בסופו של תהליך הפיתוח, הפרויקטים יוצגו בפני שותפים וגורמי מימון בינלאומיים פוטנציאליים כגון מפיקים, גופי שידור וקרנות, באירוע מיוחד בפסטיבל Series Mania2020 בליל, צרפת.
תקשורת, מעורבות ודיאלוג מקרבים ומחברים בין אנשים ומאפשרים להם לראות את העולם מנקודת מבט אחרת. מיזם משותף זה, של שגרירות ארה"ב בישראל, הקונסוליה הכללית של ארה"ב בירושלים, פסטיבל דוקאביב וקרן גשר לקולנוע רב תרבותי, הזמין יוצרים להגיש הצעות לסרטים קצרצרים (עד שתיים וחצי דקות), המיועדים למדיה הדיגיטלית ומתארים אינטראקציות חיוביות בין ישראלים יהודים ופלסטינים, במטרה ליצור דיאלוג ופתיחות בין הצדדים.
המיזם שאף להפקת סרטים מעוררי השראה המציגים שיתופי פעולה קיימים בתחומי העצמה כלכלית, שכנות טובה, חינוך ועוד מתוך מטרה להרחיב את הנרטיב משני הצדדים, להציב מראה לאפשרויות הגלומות בימים של שלום ולקדם דיאלוג, כבוד, והבנה של האחר.
הסרטים שנבחרו לקחת חלק בפרויקט:
•העסקה / אלון לוי
•חוצים גבולות לשלום / יאסר אבו עג'ג'
•ביופסיה / אודיה רוזנק
•יום ג'ומעה ערבי / גל רוזנבלוט
•גרפיטי ביפו / עביר זייבק חדד
•זכרונות דו לשוניים / זוהר שחר
•רינה וזאכי / עילי מבורך
הסרטים הוקרנו בהקרנה מיוחדת בפסטיבל דוקאביב 2019 וכן הועלו און ליין לאתרי השגרירות והבית הלבן. חלק מהסרטים הוקרנו בפסטיבלים ואף יוקרנו במסגרת פרויקט "מנה ראשונה" של קרן גשר וגרין פרודקשיינס, במסגרתו מוקרנים סרטים קצרים בסינמטקים ברחבי הארץ לפני הסרטים המרכזיים.
פרויקט קולנועי-חברתי ביוזמתה של קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, בשותפות עם חברת ההפקה הישראלית Green Productions, חברת ההפקה הגרמנית- One Two Films, הקהילה הדיגיטלית לקידום קמפיינים חברתיים- ANU ובתמיכת האיחוד האירופי (EU).
החזון של Out of Place הוא יצירת דור חדש של "סוכני שינוי חברתי" אשר לוקחים אחריות פעילה בקידום נושאים חברתיים, בייצוג מיעוטים, בשמירה על הדמוקרטיה, בזיהוי קבוצות מוחלשות וביצירת שיח תרבותי סביב נושאים הללו.
במסגרת הפרויקט הופעלה חממה שחיברה בין עשרה יוצרים ישראלים ועשרה יוצרים גרמנים שהנושאים החברתיים בוערים בהם, שביקשו לעסוק בנושאים וסיפורי Out of Place, ביצירה לקולנוע, לטלוויזיה ולמדיה חדשה. עם תום תהליך הפיתוח הופק מקבץ של 10 סרטים תיעודיים קצרים תחת הנושא המשותף, המציגים מארג של יצירה קולנועית בנושא, מזוויות שונות.
היוצרים נבחרו על ידי וועדה מקצועית שכללה מנהל אומנותי בכיר וארבעה אנשי קולנוע וותיקים ומנוסים מתעשיית הקולנוע בישראל וגרמניה, אשר ליוו את הפיתוח וההפקה של הסרטים. היוצרים הישראלים והגרמנים נפגשו לסדנת עבודה מרוכזת בישראל להיכרות והעשרה סביב סוגיות העולות מהנושא, ולהצגת הפרויקטים בפני הקהל.
הקרנות הבכורה של מקבץ סרטי Out of Place התקיימו בשנת 2017 בפסטיבלים בינלאומיים בישראל ובגרמניה, וכמו כן בפסטיבלים ברחבי העולם. הסרטים הקצרים מוצגים בפלטפורמה הדיגיטלית של הפרויקט. כמו כן, זכה הפרויקט בפרס שמעון פרס לשנת 2018 של קרן פורום עתיד גרמניה ישראל. הפרס, על סך 10,000 אירו, מוענק אחת לשנה לציון מנהיגות ומנהיגים מגרמניה ומישראל, אשר הרימו תרומה מיוחדת לעיצוב היחסים בין המדינות.תמונהאו טריילר
שמות הפרויקטים שזכו בישראל :
החולמת / תמר קיי, אורית פוקס
הילטון קומה תחתונה / אור סיני, יעל יקירביץ
חמזה/ איתי מאיר, כרמית שלומי
ילדי אסיאן / יעקב אילון, רן מנדלסון
איברהים / ג'אמל חלאילה, סנט טאנוס
שמות הפרויקטים הזוכים בגרמניה:
Moonlight Princess / Elke Margarete, Lehren krauss, Christoph Rohrscheidt
Out Of Spac e/ Tobias Müller, Ben von Grafenstein
Something In You Something In Me / Agniia Galdanova, Dasha Sherman
A Manifesto for the Un-Communal / Syllas Tzoumerkas, Kathrin Dietzel
Blending in / Johanna Sunder-Plassmann, Tama Tobias Macht
בשנת 2012 ייסדה קרן גשר לקולנוע רב תרבותי בשיתוף מפעל הפיס, מיזם ייחודי ורב שנתי, המיועד ליוצרי קולנוע עם מוגבלות. המיזם נולד מתוך מטרה להוביל לשינוי ופריצת דרך בכל הנוגע לקידום יוצרים עם מוגבלויות והעצמת יוצרים העוסקים בתחום, ולטובת העשרת המסך בתכנים המשקפים סיפורים וגיבורים מקהילה זו, אשר כמעט ואינם מקבלים ייצוג ראוי והולם על המסך.
במסגרת מיזם זה יצאו לפועל עד כה ארבעה פרויקטים:
- שקט מצלמים (שנת 2011) לינק לדף הפרויקט
- חממת VR ליוצרים עם מוגבלות (שנת 2017) לינק לדף הפרויקט
- סיפור מקומי (שנת 2018) לינק לדף הפרויקט
- קמים ברשת (2019-2020) לינק לדף הפרויקט
בשנת 2014, קרן גשר לקולנוע רב תרבותי בשיתוף רשות השידור, קרן רבינוביץ לאמנויות–פרויקט קולנוע ופסטיבל דוק אביב, הזמינו יוצרים להגיש הצעות לסרטי תעודה בנושא מנהיגות חברתית בפריפריה.
מטרת המיזם הייתה לעודד יצירת סרטים המציגים דמויות וגיבורים הפועלים בפריפריה הגיאוגרפית או החברתית בישראל, או למענה. הסדרה שאפה לחשוף דמויות הפועלות הרחק מעדשת המצלמה והזרקורים במטרה לסייע לבודדים ו/או לקבוצות חברתיות כנגד כל הסיכויים.
הפרויקטים שזכו במענקי הפקה הם:
•"באקה יפתי" של היוצרת ליזקא אסא
• "להציל את נור" של היוצרת נילי טל
• "כיתת אומן" של היוצרת בילי בן משה
הפרויקטים הנבחרים שודרו בערוץ הראשון והוקרנו בפסטיבל דוקאביב במסגרת מיני סדרה דוקומנטארית בת שלושה פרקים.
בשנת 2015 הושק מועד הגשה מיוחד, ביוזמת קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, שידורי קשת ופסטיבל דוקאביב, אשר הזמין יוצרי קולנוע להגיש הצעות לסרט תיעודי באורך מלא העוסק בדמויות וגיבורים החושבים "מחוץ לקופסא".
מטרת המיזם הייתה לעודד יצירת סרטים המציגים שפה קולנועית מקורית, ומציבים במרכזם דמות או דמויות שהניעו שינויים בקהילה הפיזית או החברתית סביבם, תוך שהם נעזרים במקוריות, מעוף, יצירתיות ותעוזה.
במועד זה נבחר להפקה הסרט לפני שהרגליים נוגעות בקרקע של הבמאית דפני ליף, המציג תיעוד אינטימי של ליף במהלך המחאה החברתית של קיץ 2011. הסרט הוקרן בערב הפתיחה שלפסטיבל דוקאביב 2017, שודר במסגרת שידורי קשת, וכן הוקרן בפסטיבלים ברחבי העולם ובינהם פסטיבל IDFA היוקרתי
מענק מיוחד ביוזמת קרן גשר לקולנוע רב תרבותי לקולנוע שהוענק בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה, במסגרתו הוזמנו יוצרים להגיש הצעות לפיתוח תסריט לסרט עלילתי באורך מלא, שנועד לעודד הפקת סרטים העוסקים בתכנים שיש בכוחם לקדם שינוי, להעניק סיכוי לתהליכים בחברה הישראלית והשראה לעתיד טוב יותר.
מבין המגישים הוזמנו 6 יוצרים להציג את הפרויקטים שלהם באירוע הפיצ'ינג בפסטיבל הסרטים בחיפה. התסריט הנבחר זיכה את יוצריו במענק פיתוח לתסריט ותיק הפקה על סך 150,000 ₪ באדיבות משפחת לרנר.
בשנת 2017 זכתה במענק זה היוצרת זלדה חוחא עם הפרויקט הספקולנטית, המתאר את עולמה המסוכסך של צעירה, נפגעת תקיפה מינית, המפתחת פיצול אישיות בנסיון להתמודד עם הטראומה.
החצר האחורית הוא מיזם מיוחד אשר הושק בשנת 2007 והמשיך עד לשנת 2013, שנועד לקדם פיתוח תסריטים העוסקים בפריפריה הגיאוגרפית בישראל. למיזם, שהינו יוזמה של קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, בשיתוף הרשות השנייה לטלוויזיה וקרן רבינוביץ' לאמנויות, הוגשו בשנתו הראשונה מעל 150 הצעות לפיתוח. בסופו של תהליך הבחינה נבחרו 12 יוצרים אשר זכו במענק לפיתוח תסריט, ולווי מקצועי של עורכי תסריט במהלך כל שלבי הפיתוח.
שנה לאחר מכן, עם סיום מלאכת הפיתוח של 12 התסריטים, נבחרו מתוכם 3 לקבלת מענק הפקה:חמץ של התסריטאית ענת עיר-שי , לנין באוקטובר של התסריטאי יבגני רומן ומנתק המים של התסריטאי עידן הובל.
פירות חממת 2007 היו מעולים; הדרמות חמץ ולנין באוקטובר הוקרנו בהקרנת בכורה בפסטיבל הקולנוע חיפה 2010, כאשר חמץ זכה בפרס הדרמה הטובה ביותר ולנין באוקטובר זכה בציון לשבח לדרמה ולשחקן הראשי אלכסנדר סנדרוביץ'. הסרט העלילתי מנתק המים נבחר להשתתף בפסטיבל ונציה 2012.
בשנת 2009 נפתח מועד שני של מיזם החצר האחורית, וגם במסגרתו נבחרו 12 יוצרים לקבלת מענקי פיתוח,מתוכם נבחרו 3 לקבלת מענקי הפקה: קיץ 89 של התסריטאית אסתי עלמו, ברוכים הבאים ומשתתפים בצערכם של התסריטאי לאוניד פרודובסקי ותכנית כבקשתך של התסריטאית אולגה סיטובצקי.
בשנת 2012 נפתח מועד שלישי וגם במסגרתו נבחרו 12 יוצרים לקבלת מענק פיתוח, כאשר זוכי מענק ההפקה במועד זה היו:החזן והים של יהונתן אינדורסקי, חוות הבודדים של עמיקם קובנר ועצם התהליך של עומרי לוי.
מידע נוסף אודות סרטים אלו ניתן למצוא בקטלוג סרטי הקרן.
פנים ופנים בירושלים הינו מיזם להפקת סרטים קצרצרים המציגים גיבורים ירושלמים, אשר השפיעו על אדם אחד או על החברה שבתוכה הם פועלים. סיפורים קטנים על האנשים הגדולים שמאחורי הקלעים.
במיזם זה חברו יחדיו סינמטק ירושלים, הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע ירושלים וקרן גשר לקולנוע רב תרבותי בשיתוף עם הרשות לפיתוח ירושלים, מתוך שאיפה לחשוף דמויות שונות ומגוונות אשר השפיעו על החברה הירושלמית.
במסגרת מיזם זה זכה הסרט הקצרצר חתול שחור של היוצר רפאל בלולו, במענק לפיתוח סרט באורך מלא המתבסס על הסרט הקצרצר, בסך של 25,000₪. הסרט יספר באנימציה את סיפורה של תנועת הפנתרים השחורים בשכונות ירושלים.
קולנוענע הינו פרויקט שהחל בשנת 2010 שמטרתו להנגיש את המדיום הקולנועי לקהלים וקהילות שאין באפשרותם לראות סרטים בדרך אחרת, אם בשל מצב כלכלי או בשל העובדה שמדובר ביישובי ספר בהם אין מוסדות המקרינים סרטים. הפרויקט נולד מתוך האמונה שצפייה משותפת בקולנוע היא פעילות מלכדת ומחברת, וכאשר היא נעשית בקרב הקהילה יש ביכולתה גם לייצר שינוי חברתי.
המיזם, אשר נוהל ע"י טליה הופמן ובשיתוף קרן אוסטרובסקי, הכשיר קבוצת מנהיגות מקרב הקהילה ליזום וליישם פעילויות קולנוע - החל מהקרנת סרטים, המשך ברבי שיח ועד למפגשי קולנוע ופסטיבלים מקומיים. במהלך תקופת הכשרה בת שלושה חודשים, נפגשו המשתתפים אחת לשבוע עם מנחה הקבוצה לצפייה בסרט ולדיון בנושא העולה בעקבות הצפייה. הסרטים משקפים נושאים אוניברסליים ו/או כאלו העוסקים בקונפליקטים הרלוונטיים לקהילה.
בשנת 2012 נפתחו במסגרת קולנוענע ארבע קבוצות בקהילות שונות: כפר מנדא, מתנ"ס דורה נתניה ,קרית שמונה ורהט.
בשנת 2013 הורחב המיזם, בשיתוף המשרד לפיתוח הנגב והגליל, וקבוצות קולנוענע הוקמו גם בישובים אופקים וערד. בנוסף, כחלק מפעילות המיזם, הופעלה התכנית "בקצרה" – הקרנת סרטים קצרים בפני קהלים במגזר הערבי.
חממת מעברים הזמינה יוצרים לפתח סרט עלילתי בנושא מעברים– מעברים שבין מרכז לפריפריה בישראל, ומעברים המהווים חלק מהעלייה וההגירה לישראל. החממה נוצרה ביוזמת קרן גשר ובשיתוף הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, קרן רבינוביץ לאמנויות – פרויקט קולנוע, סדנאות הבמה ובתמיכת מועצת התרבות של הפיס.
בחממה לקחו חלק 11 יוצרים:
•תיקו / איילת גונדר
•שלוש ערים / אלירן מלכא
•אנגלינה / רות לויטן
•אסתרליין יקירתי / נעמית מור חיים
•אנה מרמאללה / אולה מינסקיה
•זר של עגבניות / סופי ארטוס
•טווסי הפרא / איתי אריאלי
•רנסנס / אורן גווילי
•פסולת תחמושת / פיני טבגר
•קטיה ואולגה / יסמין נובק
•נצרת תחתית / שחק פז
כתוצאה מפערי מעמדות ההולכים ומעמיקים בחברה הישראלית ומתוך הצורך להציב בעדיפות עליונה בעיות חברתיות של מגזרים שונים בישראל, יזמו קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, בשיתוף הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו וסינמטק ירושלים, את המיזם שווים, במסגרתו ניתן מענק הפקה אחת לשנה לסרט דוקומנטרי העוסק בצדק ובשוויון חברתי בחברה הישראלית.
בין השנים 2007-2009 הופקו שלושה סרטים תיעודיים באמצעות מענק זה:
•הסרט פרדיגמה, סרטם התיעודי של היוצרים דוד אופק ואסף סודרי
•הסרט שבלול במדבר, סרטו התיעודי של עודד (אדומי) לשם-
•הסרט עוקף לוד,סרטה התיעודי של אורנה רביב -
חממה בשיתוף ימק"א הבינלאומית ירושלים, ימק"א הרטפורד ארה"ב ובתמיכת Righteous Persons Foundation. "דיאלוג" הוא פרויקט ניסיוני, אשר הופעל לראשונה בשיתוף פעולה בין קרן גשר לקולנוע רב תרבותי וימק"א הבינלאומית ירושלים. לימק"א ניסיון רב בהפעלת קבוצות דו-קיום וקרן גשר הביאה עימה לשותפות את מקצועיותה הקולנועית ואת ניסיונה בהפעלת חממות ליוצרי קולנוע. הפרויקט יצר תקדים שבו לראשונה נערך שיתוף פעולה בין יוצרים יהודים וערבים בעבודה יצירתית משותפת לפיתוח תסריטים.
מטרת הפרויקט לעודד יצירות קולנועיות המאפשרות הצצה לעולמות תרבותיים וחברתיים שונים ומגוונים אשר בכוחם לשבור סטריאוטיפים ולעודד דיאלוג רב תרבותי, לפתח נקודת מבט ייחודית בסרטים מקוריים על הקונפליקט ולהביאם אל המסך הגדול. את דרכם בחממה החלו 15 יוצרי קולנוע צעירים (8 יהודים ו-7 ערבים) במפגשי דיאלוג שהונחו במשותף ע"י שירין נאג'ר מנווה שלום ודני פרידברג מירושלים. במהלך ההתנסות נסעה הקבוצה לשלושה שבועות מרוכזים של סמינר בהרטפורד, ארה"ב, שם חוו מפגשי דיאלוג אינטנסיביים ונפגשו עם יוצרי קולנוע העוסקים בשיח הרב תרבותי. בחזרתם מארה"ב החלו בתהליך פיתוח וכתיבה קולנועית.
שלושה תסריטים נבחרו לקבלת מענקי פיתוח בנוסף להמשך ליווי צמוד ע"י חונכים מקצועיים. במהלך פסטיבל הקולנוע הבינלאומי ירושלים 2009 הוצגו בסדנת "עבודה בתהליך" סצנות מחדר העריכה של בוגרי חממת דיאלוג. הם זכו למשוב ולמענקי הפקה. הפרויקטים שזכו במענקי ההפקה:
סופ'יר – דרמה של פיראס ח'ורי
ז'ירה בין שכנים – סרטם התיעודי של יוסף אבו-מדיעם ויקי איילון
שביל עפר – דרמה של רוקאייה סבאח
תוכנית רב- שנתית שהחלה בשנת 2013 ייחודית המתמקדת בסיפורה של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל דרך נקודת מבטם של יוצרי ויוצרות קולנוע ישראלים בכלל, ושל יוצרי קולנוע יוצאי אתיופיה בפרט.
במסגרת הפרויקט, שהינו שיתוף פעולה של קרן גשר עם אגודת יהודי אתיופיה בישראל, פסטיבל הקולנוע היהודי וסינמטק ירושלים, מוקרנים סרטים חדשים של יוצרים מבני הקהילה ולאחריהם מתקיימים מפגשים בין היוצרים והקהל. הסרטים מציגים מארג של יצירה קולנועית העוסקת בשאלות של זהות, קשרי דם, קשרי משפחה, פרידה, רסיסי זיכרונות וגעגועים למולדת.
האירוע מתקיים מדי שנה במסגרת הפסטיבל היהודי לקולנוע בירושלים ומושך אליו קהל רב. בפסטיבל בשנת 2008, נכח נשיא המדינה, מר שמעון פרס, שהחליט בעקבות האירוע להקים מיזם מיוחד לטובת יוצאי הקהילה. לאורך השנים הוקרנו במיזם זה בין היתר: קיץ 89 של היוצרת אסתי עלמו וקסלר, ואצלנו של היוצרת אלמורק מרשה.
בשנת 2017 הוקרנו בפסטיבל בהקרנת בכורה פרקים מסדרת הטלויזיה נבסו שפותחה והופקה בעזרת הקרן, ואשר הציבה לראשונה משפחה ממוצא אתיופי בלב הפריים טיים הישראלי.
בשנת 2018 הוקרן הסרט עטור הפרסים עץ התאנה, של היוצרת יוצאת הקהילה אלמורק דוידיאן, שנתמך ע"י הקרן.
חממה המיועדת ליוצרי קולנוע דוקומנטרי מהפריפריה הנמצאים בראשית דרכם המקצועית. במסגרת זו הופעלו שתי חממות, האחת באזור הדרום והשנייה בצפון. החממות החלו את דרכן עם 28 יוצרים, שנפגשו אחת לחודש למפגש של כחמש שעות. כל מפגש כלל הרצאה בתוספת משימה להמשך וכן משוב למשימה שניתנה במפגש הקודם. הדגש היה על פיתוח הרעיון והסיפור הדוקומנטרי. את המפגשים הנחו יוצרים דוקומנטריים ותיקים.
בשלב ב' של התוכנית, נבחרו מבין יוצרי שתי החממות 12 יוצרים. לכל יוצר הוצמד חונך אישי שליווה אותו בכל שלבי כתיבת התסריט לצד מענק כספי, שאיפשר היתפנות לעבודת הפיתוח. בתום תקופת החממה ולאחר תהליך פיתוח שנמשך כ-10 חודשים, 12 הפרויקטים הוצגו בפני מפיקים בכירים, נציגי תחנות שידור בישראל ומנהלי קרנות, במסגרת אירוע פיצ'ינג שהתקיים בפסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה 2007. בעקבות מפגש זה נמצא לכל פרויקט מפיק מן השורה הראשונה, שהמשיך את תהליך היצירה עם הבמאים באופן המשתלב עם העשייה המרכזית הקולנועית בישראל.
החממה הביאה לגיבושם של 12 תסריטים בשלים ואותנטיים המציגים תמונה מרתקת ומגוונת של תושבי הפריפריה בישראל
מאז אמצע המאה העשרים תועדו, בדרכים שונות ובאמצעים שונים, מבצעי העלייה הגלויים והחשאיים של יהדות אתיופיה לישראל. חומרי ארכיון רבים המתעדים את עלייתם הייחודית והמרגשת של הקהילה האתיופית לישראל וקליטתם בה מפוזרים ברחבי הארץ ובעולם, אך עד כה, למעט ניסיונות אחדים, לא נעשתה פעולה ממשית לאיסוף וריכוז חומרים אלו. בשנת 2006, יזמו קרן גשר לקולנוע רב-תרבותי בשיתוף האגודה ליהודי אתיופיה בישראל, פרויקט ייחודי תחת השם תעודה ותהודה. איסוף חומרי הארכיון, שותפות פורום היוצרים הדוקומנטריים ותמיכת מועצת התרבות של הפיס, אפשרו הקמת חממה ליוצרים בני הקהילה האתיופית וגם לכאלה שאינם נמנים עמה אך מעוניינים לספר את סיפורה המופלא של קהילה זו בישראל.
במסגרת החממה, קיבלו 15 יוצרים חונכות אישית בסיוע אנשי מקצוע מובילים בתעשייה. הם נפגשו אחת לחודש למפגש של מספר שעות והתייחסו לסוגיות הספציפיות הנוגעות לבני הקהילה האתיופית בישראל ולשאלות של הגירה וקליטה. היוצרים המשתתפים פיתחו יצירות קולנועיות וטלוויזיוניות העושות שימוש בחומרים הארכיוניים שנאספו ו/או שואבות מהם את השראתם.
שלושה פרויקטים נבחרו לפיתוח ויקובצו ליחידה אחת תחת השם שקופים:
• חלום של שמחה של אסתי אלמו
• תמונה אתיופית של חנה בן משה
• ימים של לב מלא של ענת לוין
התסריט דרך ארץ, של היוצרים אריאל קראוזה ומולוגטה מהרי, נבחר לקבלת מענק פיתוח לתסריט באורך מלא.
פסטיבל הקולנוע הבינלאומי סרטים יוצרים מציאות, ביוזמת עמותת שק"ל ובשיתוף קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, רותם את כוחו של הקולנוע לעיצוב דעת הקהל ולשינוי תפיסות וגישות כלפי אנשים עם מוגבלויות. הפסטיבל הינו המוביל בישראל לסרטים עכשוויים העוסקים במוגבלויות ובאנשים המתמודדים איתן מפרספקטיבות של שוויון, קבלה חברתית וקידום זכויות. רבים מהסרטים המוצגים משלבים אנשים עם מוגבלויות כיוצרים: במאים, שחקנים, תסריטאים וצלמים.
השקעת הקרן בפסטיבל זה החלה בשנת 2010, במיזם מיוחד שמטרתו להנגיש את הצפייה בסרטים לקהלים עם מוגבלות. מאותה שנה התרחבה השקעת הקרן בפסטיבל ובתמיכתה הוקרנו מגוון סרטים העוסקים בנושא, בליווי הרצאות, פאנלים, וסדנאות. כמו כן, חולקו מענקי פיתוח והפקה, הוצגו תערוכות ומיצגי וידאו ואמנות והתארחו בימאים, יוצרים ואנשי אקדמיה מהארץ ומחו"ל באירועים פתוחים לקהל.
בשנת 2011, ביוזמת הקרן, יצא הפסטיבל לערים נוספות במרכז ובפריפריה; בנוסף לסינמטק ירושלים ות"א, הוקרנו סרטי הפסטיבל בחולון, חיפה, ראש פינה ושדרות.
מיזם קולנועי המבקש לבחון כיצד משתקף אחד מהמאפיינים הבולטים ביותר של העידן המודרני - הגירה, על מסכי הקולנוע. המיזם הוא יוזמה משותפת של קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, ג'וינט ישראל, משרד הקליטה והאיחוד האירופי. במסגרתו התקיים אירוע נרחב בנושא זה בהשתתפות יוצרי קולנוע, אנשי תקשורת, נציגי ארגונים חברתיים ואמנים מרחבי העולם. במהלך אירוע בשנת 2008, הוקרנו סרטים ונערכו פאנלים, שהעלו לסדר היום נושאים כגון "מחיר החשיפה - נאמנות לאמנות מול מחיר אישי וקהילתי", "ההומור ככלי ביטוי לחוויית ההגירה"ו"תרבות המקור והתרבות הקולטת מבעד לעדשה".
הצלחת הפרויקט הביאה להגדלת היקפו, ובשנת 2010, התקיימו ארבעה ימי מפגש ועיון בנושא זה, במהלכם הוקרנו שורה של סרטים עלילתיים ותיעודיים, נערכו פאנלים שבחנו את תופעת ההגירה, היבטיה השונים בישראל ומצבן של קבוצות תרבותיות שונות כתוצאה מהגירתן לכאן. הסרטים שהוצגו נעשו על ידי יוצרים מהגרים או בני מהגרים מאירופה אשר משקפים את ההגירה מנקודת מבטם האישית.למעלה מ-800 צופים הגיעו להקרנות ולמפגשים השונים שנערכו בת"א ובדימונה.
מיזם מיוחד לפיתוח סרטי קולנוע משותפים של יוצרים ערבים ויהודים, העוסקים באינטראקציה בין העולמות התרבותיים והחברתיים השונים משתי נקודות המבט. המיזם נולד מתוך הרצון לעצור את העוינות הגוברת בין שתי הקבוצות, וכמענה לצורך אמיתי של היוצרים העוסקים בנושאים אלה ליצור יחד, עבור היתכנותם, אמינותם ואיכותם של הסרטים.
אירוע השקת הפרויקט התקיים במסגרת פסטיבל הסרטים הבינ"ל בחיפה ונועד לספק הזדמנות להיכרות בין יוצרים יהודים וערבים. בהמשך, צוותים של יוצרים יהודים וערבים הוזמנו להגיש הצעות משותפות לפיתוח תסריט. במשך שנה פיתחו היוצרים הנבחרים את תסריטיהם בליווי מנטורים בכירים, והשתתפו במפגשי העשרה משותפים. במסגרת המיזם חולקו מענקי פיתוח בסך כולל של 200,000 ש"ח ומענק הפקה לסרט נבחר בסך של 250,000 ₪. המנטורים היו עלמה גניהר, אריק קפלון, תאופיק אבו וואל ושרון שמיר.
הפרויקטים שזכו במענקי פיתוח:
•אם אין קמח/ יואב כץ והיאשם סולימאן
•האמת לאמיתה (תפיסה)/ רוקייה סבאח ואיתי תמיר
•מורעלים/ עדי עדואן וגידי אביבי
•ממולאות (מלכת היופי)/ זוהר שחר וג'מאל חלאילה
•ספר המתים הבדואי (עיד)/קאיד אבו לטיף, יוסוף אבו מידעם, יובל אהרוני
•עונת הנדידה/ קמיל שיראף ודניאל נחנסון
•פואד/ מכרם חורי ואבי דבאח
•רוני וריאד/ ענבר חורש, ניזאר חלאווי ואמיר פהכרדין
המיזם סרט ירוק – קולנוע עם אחריות, נולד מתוך הצורך להציב בעדיפות עליונה נושאים הנוגעים לאיכות הסביבה, אקולוגיה, אתיקה סביבתית, הגנה על בעלי חיים והקשר בין הגנה על זכויות אדם לבין הגנה על הסביבה. המיזם, אשר התקיים בשנת 2008, הוא ביוזמת קרן גשר, ובשיתוף ערוץ 8, אתר ynet ופסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה, ומטרתו לעודד יוצרי קולנוע וטלוויזיה לעסוק בנושאי אחריות סביבתית. במסגרת המיזם יצא קול קורא להפקת סרט תיעודי באורך מלא העוסק בנושאים אלו.
לאחר בחינת ההצעות שהוגשו, הוזמנו חמישה יוצרים להציג את הצעותיהם באירוע פיצ'ינג במסגרת פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה. הטורבינה האנושית, הצעתם של הבמאי דני (נוקיו) ורטה והמפיק יהודה ביטון, נבחרה מבין חמשת המועמדים לקבל מענק הפקה בסך 400,000 ש"ח, והסרט ירושלים - יומן שדה, של היוצרים שרון ועמיר בלבן, קיבל מענק עידוד
מיזם ייחודי זה, הפועל מידי שנה ברציפות משנת 2012, בשיתוף קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ופורום היוצרים הדוקומנטריים, נועד לפתח, לעודד ולקדם יוצרי סרטים דוקומנטריים בראשית דרכם. בכל שנה נבחרים כעשרה יוצרים, בוגרי בתיה"ס לקולנוע או יוצרים שיצרו לפחות סרט אחד, להשתתפות בסדנת פיתוח מקצועית. בסדנא מקבלים היוצרים סיוע והדרכה מתהליך פיתוח הרעיון הראשוני ועד ליצירת הצעה מגובשת להגשה לקרנות וגופי שידור.
אוצר ומנחה הסדנה הוא הבמאי והמפיק ניצן גלעדי. סרטיו התיעודיים בחזקת סאטמר, ירושלים גאה להציג ו- האויב האחרון זכו ב - 13 פרסים בין לאומיים, השתתפו במעלה מ - 200 פסטיבלים ברחבי העולם והוקרנו ברשתות טלוויזיה רבות.
משובים מיוצרים אשר השתתפו בסדנה בשנת 2014:
•"הסדנה נתנה לי המון, נהניתי, למדתי ונפתחתי לכיוונים חדשים של חשיבה".
•"המשתתפים בסדנה היו ברמה גבוהה והדיונים היו מאוד פוריים".
•"הסדנה עזרה לי לפתח את הסרט, להעמיק בו ולהבין איך להתקדם בצורה נכונה".
בתום הסדנה נערך מפגש פיצ'ינג עם נציגי גופי שידור, קרנות ומפיקים.
סרטו של רומן שומונוב, החולמים מבבילון, אשר היה סרט הפתיחה בפסטיבל דוקאביב 2017, הוא אחד מהפרויקטים הרבים שפותחו במסגרת סדנא זו - https://www.youtube.com/watch?v=pH5C8SQZoc0
בעשורים האחרונים הבשיל בעולם ז'אנר האנימציה התיעודית המשלב את הקולנוע התיעודי עם איכויות האנימציה. מגוון הנושאים התיעודיים שקיימים במציאות הישראלית, לצד ההשתכללות המטאורית שחלה בישראל בכל הקשור לאנימציה, מהווים קרקע פורייה ליצירת סרטי איכות מקוריים. אנימה-דוק הינו מיזם מיוחד לקידום יצירה מקורית בתחום זה, ביוזמת קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ופסטיבל דוקאביב.
במסגרת המיזם, אשר הוכרז בפסטיבל דוקאביב 2011, נערכה סדנת אמן עם המאייר והצייר פול פירלינגר. כמו כן, נפתח מועד מיוחד לפיתוח והפקת סרטי אנימציה תיעודית, במסגרתו הוענקו מענקים בסך כולל של 30,000 ₪.
במסגרת זו זכו:
•היוצרת טל לוטן, על הפרויקט לחם וצנוניות המתעד ברגישות ובאופן פיוטי את זיכרונותיה של סבתה ממחנה ריכוז נאצי בצ'כיה.
•היוצרות יעל דקל ולירן קפל, אשר זכו במענק הפקה לסרט גמר סטודנטים על סרטן ניושה, המביא את סיפורה של ניושה (נעמי) בת העשר, שנאלצת להתמודד עם מציאות קשה של מלחמה באמצעות האמונה הנאיבית שזוג נעליה החדשות הציל את חייה.
חממת "מיתוס, מדרש ואגדה בירושלים", ביוזמת קרן גשר ובשיתוף עיריית ירושלים, קרן אבי חי ובית אבי חי, יועדה לבוגרי בתי הספר השונים לקולנוע ואנימציה בעיר ירושלים, ומטרתה לספק לבוגרים את הכלים הדרושים והניסיון המקצועי לפיתוח והפקת סרטם הראשון בתחומי עירם.
במסגרת החממה פיתחו המשתתפים סרטים קצרים תוך מתן ביטוי ויזואלי למגוון הגדול של האגדות, המדרשים והמיתוסים הקשורים בעיר ירושלים. כחלק מתהליך הפיתוח השתתפו היוצרים בסדנת עבודה בת שלושה ימים בהנחיית אריאל לוינסון והבמאי דני סירקין.
היוצרים והפרויקטים שלקחו חלק בחממת הפיתוח:
•חרותא / שלי קלינג
•אסנת / אפרת קופמן ואוריאל לנג
•תקווה / אלון הרשקוביץ
•מרדף אחרי משמעות / עמיחי גרינברג
•עוד כבשה אחת ודי / רונה סופר
•עד לא ידע / סשה אגרונוב
•בעקבות הלב והמעיין / עמרם יעקובי
•קובה חמוסטה / רפאל בלולו, יואב שוטן, איילת גונדר
•מנהג ירושלים / מורי לי דר
•על חבל דק / גולן רייז
•אתחלתא דגאולה / אוהד גבעתי
•האדונית והקוטל / אלעד חן
•חומות / מירב חטב
•מעין העולם הבא / נדב רוזיאביץ
•תשובה קטנה / הדס רכס
בסיום החממה התקיים אירוע פיצ'ינג במסגרת פסטיבל הקולנוע בירושלים, בהשתתפות צוות השיפוט שמנה את אורי ברבש, יורם הוניג, דגנית אטיאס ויואל קמינסקי. באירוע זכו 6 פרויקטים במענקי הפקה: אסנת, מנהג ירושלים, עד לא ידע, על חבל דק, קובה חמוסטה ותשובה קטנה.
חממת תהילים הזמינה יוצרים מהפריפריה הגיאוגרפית להרחיב את מקורות ההשראה שלהם באמצעות עיבוד של הטקסטים היהודיים לכדי יצירה קולנועית. החממה, ביוזמת משרד התרבות וקרן גשר לקולנוע רב תרבותי ובשיתוף קרן אבי חי ובית אבי חי, איפשרה ל - 11 משתתפים לפתח תסריטים לסרט קצר תוך התבססות על אחד ממזמורי תהילים. ייחודיות החממה התבטאה גם באופן שבו התנהלה - במתכונת בית מדרש, מתכונת אשר זימנה ליוצרים חוויית לימוד ייחודית, המשלבת את דרך הלימוד המסורתית בהקשרים מודרניים.
את החממה ערך וחנך הבמאי שבי גביזון והשתתפו בה היוצרים: אליאב מייסון, אלמורק מרשה, אסף סבן, דוד גברו, מורן איפרגן, הדס נוימן, יעל שמידט, יעל קיים, רועי כהן, אורי גרודר, אוהד זקבך ומרים אדלר.
כחלק מתהליך הפיתוח השתתפו היוצרים בסדנה מרוכזת בת שלושה ימים בעיר ערד בהנחיית יובל ריבלין ואפרת טננבאום. במסגרת הסדנא נערכו מגוון הרצאות ומפגשים, שכללו בין היתר מפגשים עם הסופר עמוס עוז על יצירות ספרותיות כמקור השראה, עם הרב דב זינגר על מקומו של ספר תהילים בעולם האמונים, עם יואל קמינסקי על הסרט הקצר ועם יונתן בר גיורא על הקשר בין הטקסט למוסיקה.
הסרט "אשרי האיש" אשר פותח בחממה , קיבל גם מענק הפקה מהקרן ואף הוקרן בפסטיבל הסרטים הבינלאומי לסרטי סטודנטים לשנת 2018.
לפרטים נוספים אודות הסרט ניתן לצפות בקטלוג סרטי הקרן (לינק לסרט)
מיזם קולנועי ביוזמת קרן גשר לקולנוע רב תרבותי בתמיכת Righteous Persons Foundation, פסטיבל Other Israel ופסטיבל הקולנוע ירושלים. המיזם כולה שפה שם לעצמו כמטרה להביא אל מסך הקולנוע יצירה העוסקת באחד ממרכיבי היסוד הבסיסיים ביותר של התרבות האנושית - השפה. דרך מיזם זה, יקבלו היחסים הלשוניים, המשקפים בין היתר את מורכבותה של המציאות בישראל, את הביטוי המתאים להם במערכת לשונית מסוג אחר, השפה הקולנועית.
כחלק מן המיזם הוקמה חממה לפיתוח תסריטים בנושא השפה ונערך אירוע מיוחד בפסטיבל הקולנוע ה-26 ירושלים (יולי 2009) . במסגרת האירוע התקיימה פגישת "עבודה בתהליך" בה הוצגו סצנות מחדר העריכה של בוגרי חממת דיאלוג 2008 ונערך מפגש פיצ'ינג בו הציגו משתתפי חממת כולה שפה סרטונים קצרים סביב הנושא. בסוף האירוע הוענקו שלושה מענקי הפקה למשתתפי חממת דיאלוג וארבעה מענקי פיתוח למשתתפי חממת כולה שפה בסך כולל של כ-380,000 ₪.
כל יוצרי החממה, גם אלה שלא זכו במענקי פיתוח, הוזמנו להשתתף בפעילות החממה בנושא. היוצרים השתתפו בסדרת מפגשים וסדנאות ועבדו על פיתוח התסריט. במסגרת פסטיבל הקולנוע ירושלים 2010 התקיים מפגש פיצ'ינג של הפרויקטים שפותחו בחממת כולה שפה ונבחרו הפרויקטים שקיבלו מענק הפקה:
לטיף/ שרית חמיניאן
ערבאני/ עדי עדואן
להחזיק בבטן/ מירב חטב
הגב השבור של פאיזה/מיכה לבנה
הסרט ערבאני של היוצר הדרוזי עדי עדואן, הופק כסרט באורך מלא והיה לסרט הדרוזי הראשון בישראל. הסרט פתח את פסטיבל דרום 2013 וזכה בפרס התסריט בפסטיבל ירושלים 2013.
המגזר החרדי ממודר כמעט לחלוטין ממסך הקולנוע המרכזי. יחד עם זאת, בשנים האחרונות צמחה לה תעשיית קולנוע עצמאית משגשגת המייצרת סרטים המיועדים לקהל החרדי. את הסרטים הללו יוצרים חרדים שאין ברשותם ידע מקצועי בעשייה קולנועית. לפיכך, הדגש בהם הוא לרוב על עלילה פשוטה המורכבת מדמויות סטריאוטיפיות וחד מימדיות. עם זאת, התעשייה החרדית מתפתחת ומשתכללת תוך כדי תנועה והתסריטים הולכים והופכים מורכבים ונועזים יותר ויותר. בנוסף, היוצרים החרדים מעוניינים להביא את סרטיהם גם לקהלים רחבים יותר.
במטרה להעצים את היצירה העוסקת במגזר החרדי, פועלת הקרן לטיפוח יוצרים חרדים המבקשים לעסוק בעולם התרבותי אליו הם משתייכים ולספר את סיפוריו מנקודת מבט פנימית. לשם כך פתחה קרן גשר ביוזמה לקידום יוצרים חרדים המבקשים לאפשר לנו להציץ אל עולמם ובד בבד לסייע בידם למקצע את עבודתם.
במסגרת התוכנית פתיחת מסך ערכה קרן גשר בשנת 2006 חממה ליוצרים חרדים. כתוצאה מהחממה קיבלו שני יוצרים תמיכות פיתוח וקדם-הפקה לסרטיהם:
• עולמות - של היוצר החרדי משה לוי, בסיוע התסריטאית תמי אבנון רוזנצוויג. הליווי המקצועי שהעניקה הקרן ליוצר, הביאה את קרן רבינוביץ' לתמוך בפרויקט נוסף שלו.
• מאין יבוא עזרי - סרטו העלילתי הראשון של היוצר החרדי יהודה גרובייס. את הפקת הסרט ליווה המפיק מארק רוזנבאום.
החל משנת 2005 קרן גשר משתפת פעולה עם עמותת נשים בתמונה מזה שנים רבות, ומעניקה מידי שנה מענקי פיתוח לנשים יוצרות לכתיבת סרט עלילתי ארוך. בשנים האחרונות ניתנים המענקים בשיתוף מועצת הפיס לתרבות ולאמנות, קרן רבינוביץ' לאמנויות ואיגוד התסריטאים. במסגרת הפרויקט מוענקים מידי שנה חמישה מענקי פיתוח בסך כולל של 290,000₪ ליוצרות קולנוע ישראליות.
העובדה שיותר ויותר יוצרות קולנוע מגיעות למסך עם סרטי עלילה באורך מלא, יוצרת אשליה כאילו אין יותר צורך לקיים פעולות ייעודיות לקידומן, אולם המציאות מוכיחה אחרת. אחוז הסרטים העלילתיים שנוצרו על ידי נשים נמצא עדיין בפער גדול מזה של יוצרים גברים, וכאשר מדובר בפריפריה התרבותית והחברתית הפערים גדלים עוד יותר. הצורך בעידוד ובהעצמה של נשים קיים בקולנוע ממש כפי שהוא מתקיים בתחומים מקצועיים אחרים. מענקי הפיתוח והליווי שהמיזם הייחודי הזה מאפשר מדי שנה, מספקים את הבעת האמון, התמיכה והתמריץ הנדרשים להן לקראת המסע התובעני שמזמן להן תהליך העשייה של הסרט.
סרטים רבים התממשו הודות למיזם הזה;אפרת כורם - בן זקן; לירון בן שלוש - את לי לילה; יעל קיים - ההר ועוד רבים. בשנת 2017 זכו במענק: סופי ארטוס, אילת דקל וליהי גיאת, מיכל ויניק, שמחה לב ותמנה רוז פרץ. זוכות המענק לשנת 2018 הן לי גילת / קללת ברכה, עילית זקצר / איך נפל גיבור, עינת הלוי לוין / שלושה אבות, רחל חננאשוילי / מי יגאל, הדר מורג ונירית אהרוני / רק אלוהים יודע.